mindreskit.blogg.se

Min resa för att slippa skit som kemikalier i sminket, gifter i maten och få ett hälsosammare liv.
  Samtidigt vill jag kolla upp vem det är som bestämmer egentligen.
Varför är det inte LÄTT att välja RÄTT?
  Varför en liten hylla giftfri mat i nåt hörn, och resten fullt med skit?
  Följ med så tar vi reda på't

Teer! Hemmagjort - hälsofrämjande - KRAV-märkt

Publicerad 2014-06-21 17:40:00 i #eko, #ekologiskt, #friskvård, #hälsa, #mat, Allmänt,

 
Sedan jag kom hem från Willys och hade letat mig tokig efter ekologiskt påste, så har min käre sambo ordnat påste från Kung Markatta som han hittade på ICA Maxi i Motala :) Inte nog med det, så drog han just igång att göra eget te, från temyntan vi fick från en väninna för ett par veckor sedan. I burken till vänster har han gjort en mix av svartvinbärsblad, temynta och pepparmynta som han torkade en stund i ugnen på 100 grader. Tipset är att behålla bladen så hela som möjligt och inte smula dem förän de ska användas. På så vis behålls smak och näringsämnen bäst!
 
Ser du burken till höger? Det är en annan gåva från en mycket kär vän, som är duktig på att samla sådant som naturen har att ge. Där har vi torkad Björksprängticka, också kallad "Chaga" - ett hälsosamt underverk om man frågar runt de med erfarenhet. Holistics har en bra sida som berättar om den här
 
Jag fick nys om Chaga, när jag följde med på en insamlingsrunda i den jämtländska skogen.
Här ser ni när Peter skördar en bit till mig: 
 
 
 
och här ser ni resultatet:
 
 
 
Svampen ska därefter torkas och krossas till tesilsvänlig storlek. Smaken är mild, jag tycker björkig, en del menar på vaniljig. Den är dryg och innehåller en massa vitaminer, mineraler och andra nyttoämnen. Vilken tur jag har med så duktiga vänner, som har så man får tag i sådant direkt från moder natur!!
 
Ett annat te, som för mig är kärnan i mitt välmående är Yerba Mate . Jag har lågt blodtryck, och har haft mycket problem med dålig cirkulation och blodtrycksfall. Det ledde till en passivitet, som jag inte hade grepp om riktigt - jag kände det som att jag var lat, när jag behövde gå och sätta mig ofta, undvek att göra saker som gjorde att jag behövde böjja mig mycket, och var ofta frusen. För några år sedan fick jag tips om Kinesiskt tempelträd, sk Ginko Biloba, Då fanns det kapslar, rätt dyra, på hälsokost, som jag prövade. Effekten för mig och mitt liv var näst intill magisk. Det första jag märkte var att mina fingrar blev lite tjockare, och framförallt varma! Mer känsel, jag var helt fascinerad. Även att jag stod kvar och diskade färdigt, och plötligt inte alls var så "lat". Men ekonomiskt blev det tufft för mig, och sedan kom även en reglering som gjorde att märket jag använde mig av, fick sluta produceras. DÅ upptäckte jag Yerba mate. Vilken skillnad ekonomiskt! Jag köpte den första påsen för 25 kr/hg på en tebutik i Göteborg. Den räckte näst intill ett år! För oss som blir speedade på kaffe, så är Yerba Maten också ett bra alternativ, uppiggande utan just speedandet. Nu dricker jag minst en kopp te varje morgon, och jag får samma effekt som av ginkon. Även denna sägs vara bra för hjärtat i allmänhet och har nyttiga ämnen som mineraler och antioxidanter. Om man vill dricka te med olika smaker, går det alldeles utmärkt att tillsätta Yerba Mate i tesilen tillsammans med det teet du vill ha. Det fina med Yerban, är att den likt Chagan, kan återanvändas under dagen. Billigt och drygt sätt att få i sig nyttigheter! Ett tips är att även tillsätta en citronskiva, så blir Yerba Mate-teet, näst intill genomskinligt. Jag tänker att det kan hjälpa mot fläckar på tänderna etc, som man kan få av te i allmänhet.
På Yerban fungerar citronen nästan magiskt, i hur snabbt teet bleknar :)
 
Dela gärna med er av era egna te-tips. Gör du eget? Hur gör du? Dags att börja samla i naturens skafferi!
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anneli Vitterskog

33 år, Försöker på de sätt jag kan, göra världen till ett bättre ställe. Har bott från Härnösand i Norr till Göteborg i Söder och har landat mjukt nu på den Östgötska slätten. Tycker om färg och form, naturen, min sambo Tommy och eldsjälar i allmänhet :)

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela