mindreskit.blogg.se

Min resa för att slippa skit som kemikalier i sminket, gifter i maten och få ett hälsosammare liv.
  Samtidigt vill jag kolla upp vem det är som bestämmer egentligen.
Varför är det inte LÄTT att välja RÄTT?
  Varför en liten hylla giftfri mat i nåt hörn, och resten fullt med skit?
  Följ med så tar vi reda på't

Dilemmat Närodlat eller Ekologiskt

Publicerad 2014-06-09 10:19:00 i #eko, #hälsa, #livsstil, #mat, #shopping, Allmänt,

 
 I går kväll satt jag vid grillen och väntade på att matlådematen skulle bli färdig. Tankarna for, angående vad jag valt att grilla, och vad som styrt valen. 
 
Jag har helt andra ideal än vad jag idag lever efter. Jag skulle inte vilja bidra till köttindustrin och den djurhållning som är standard idag, jag vill inte bidra till långa transporter, eller att svenska bönder förlorar sina jobb, eller att folk på andra sidan jorden blir sjuka av besprutning för att vi ska få exotisk frukt. Så. Jag är inte vegetarian, vegan eller helt ekologisk. Jag är Anneli - som försöker handla Etiskt. Äta Etiskt och göra så etiska val som möjligt. 
 
I dag hittade jag den här artikeln "Ställ inte ekologiskt mot lokalt".  Den satte fingret på, en upplevd konflikt, vars sidor man blir matad med argument för och emot i media. På Ica Maxi inför kvällens grillning fick jag medla den konflikten om och om igen. Det är inte ofta man får BINGO (ekologiskt OCH närodlat) så när jag kom fram till champinjonerna snurrar det till i skallen. Det fanns "vanliga" i lösvikt, Närproducerade utan ekomärkning och holländska ekologiska. Man får ju helt enkelt resignera till att det inte finns ETT rätt. I bland får man ju fråga sig om man behöver äta just det man är sugen på också, men denna gång föll lotten på Närodlat; stödja verksamhet i Finspång. Samtidigt lyfter Gunnar Rundgren fram att bara för att verksamheten ligger nära där du bor, betyder det inte automatiskt att pengarna går in i den lokala ekonomin: 
 
"Mycket jordbruksproduktion har inte någon direkt relation till det jordbrukslandskap som de flesta vill bevara och arbetsinnehållet är en mycket liten del av priset. Den svenska fläsk- och kycklingproduktionen är till exempel uppbyggd på import av proteinfoder från andra sidan jordklotet. En sådan produktion bidrar mycket litet till den lokala ekonomin." Gunnar Rundgren, i SVD  
 
 
Ekologiska paprikor är dock en självklarhet - för de besprutas annars som om de vore blodtörstiga fiender vi måste stoppa till varje pris! Köttet blev svenskt, men inte ekologiskt. Jag behöver göra bättre undersökning av var jag får tag i bäst ekokött här där jag bor (gränsen mellan Mjölby, Motala och Vadstena). I höstas hade jag chans att köpa lamm från en lokal ekobonde, så så länge kött ska stå på menyn är sådana lösningar, och vilt, det som känns bäst. 
 
Sambon har avstått från färdigkokta majskolvar flera gånger nu, trots att han vart sugen pga att de är behandlade med citronsyra. Om ni vet några som kör utan det, säg till! Citronsyra framkallar samma täppthet och illamående hos mig, som när jag är i närheten av ett fuktskadat hus. Det gick upp som ett ljus när jag insåg att det hade med citronsyran att göra och att det inte är konstigt, då den är framställd ur det giftiga svartmöglet. Men herregud vad många produkter det tillsätts i! Jag fick undvika den ekologiska ketchupen från Felix pga det, och ta Garants vanliga med mindre socker och tillsatser istället. Dags att efterforska ekologisk ketchup utan citronsyra. Detektivarbetet är min nya hobby!
 
Körsbärstomaterna var eko, och var ljuvligt goda - söta som godis! Vi bakade ekologisk palsternacka, och hela ekologiska gula lökar och vitlökar.  Köttet var smaksatt med egengjort örtsalt, från mina giftfria kryddor i trädgården. Det här blev matlådor att se fram emot!
 
Ha en fin vecka nu! / grillröksluktande Anneli

Kommentarer

Postat av: Jenny

Publicerad 2014-06-09 19:58:02

Mamma har ett skitlätt recept på ketchup vilk jag minnas... Återkommer! Förstår och har samma dilemman i vardagslivet i butikerna. Dessutom tillkommer dilemmat : handla på stormarknad eller hos lokala handlarn..?

Svar: Oh, jag ser fram emot det receptet :) Jag hoppas på ordentlig skörd egna tomater i år också :)
Ja, dilemmana om var jag ska handla känner jag igen. Jag är iaf glad för alla fina gårdsbutiker vi har härikring. Det är verkligen så att varje sedel är en valsedel; vi väljer ju faktiskt tillsammans, vilken typ av butiker vi vill ha. Oavsett, våga fråga efter eko när du inte ser det! Tillsammans gör vi skillnad. Såg senast idag att Hemköp väljer att bara sälja ekobananer nu. Det hade inte hänt, utan att vi visat vad vi vill ha. #MindreSkit .
Anneli Vitterskog

Postat av: Jesper

Publicerad 2014-06-10 21:45:29

Strunta i köpeketchup. Låt varje familjemedlem istället smaksätta själv på slutet. Mer syra/hetta.. Droppa i en sirapsflaska!

800 g grovt hackade färska tomater eller konserverade hela tomater
1/2 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
ca 1 dl honung
1/2 dl ättika (12 %)
ca 1 dl tomatpuré
1 tsk salt

Släng ner allt i en kastrull och låt småputtra i 30 min. Mixa slät med mixer.
Vill du inte äta ketchupen direkt, häll upp den på varma flaskor/burkar och förslut. Låt svalna. Då håller ketchupen i upp till ett år.

Ska du konsumera ketchupen direkt, låt den bara svalna i kastrullen

Svar: YEY!!! Precis vad jag behöver :) TACK Jesper, jag kommer ha ett inlägg framöver med titeln Ketchup" tack vare dig!
Anneli Vitterskog

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anneli Vitterskog

33 år, Försöker på de sätt jag kan, göra världen till ett bättre ställe. Har bott från Härnösand i Norr till Göteborg i Söder och har landat mjukt nu på den Östgötska slätten. Tycker om färg och form, naturen, min sambo Tommy och eldsjälar i allmänhet :)

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela