mindreskit.blogg.se

Min resa för att slippa skit som kemikalier i sminket, gifter i maten och få ett hälsosammare liv.
  Samtidigt vill jag kolla upp vem det är som bestämmer egentligen.
Varför är det inte LÄTT att välja RÄTT?
  Varför en liten hylla giftfri mat i nåt hörn, och resten fullt med skit?
  Följ med så tar vi reda på't

#MindreSkit Tjejkväll!

Publicerad 2014-07-14 10:08:00 i Allmänt,

Elsa, jag, Jenny och Emma i fredags!
 
Jag startade ju #MindreSkit-bloggen, för att jag och många med mig, kämpar på så för sig själva, för er mer giftfri och hälsosam tillvaro. När jag började prata mer om det, märkte jag att jag redan hade många runt omkring mig, som kämpade på, på liknande sätt! Det var dags för en #mindreSkit tjejkväll - en vacker fredagskväll i Vadstena, hemma hos Elsa. Det är första gången just detta gäng samlas. Tillsammans blev det, förutom en härlig stämning, en jättebra kunskapsbank.
 
Hushållsrengöring
Jenny upplyste oss om att grön- och gulsåpa som vi köper i butiken, har färgtillsatser som inte alls gör det så himla ekologiskt som jag tänkt mig, när jag köpt dem. Hon rekommenderade Linoljesåpa, vilket jag genast ifrågasatte lukten på. Som konstnär är min linoljeerfarenhet terpentinstinkande målarfärg, och linoljan i sig som jag äter i kapslar för omega3, tål jag inte i flytande form. Till min överaskning hade Elsa precis köpt en, och den doftade ju precis så gott som man vill såpa ska dofta! De rekommenderade även en lintrasa till, för bästa effekt :) Naturligt bakterie/smutsavstötande. Där ser man :)
 
Hår
Emma imponerade med att ha ett hår som inte behöver tvättas mer än ett par ggr/månaden. Vi som tvättat håret i princip varje dag, år ut och år in, med schampo, har retat håret till att massproducera fett. Det behöver sina oljor för att må bra, och varje gång vi tvättar bort det, blir det alldeles tokigt! Det fick ju mig nu att börja med balsammetoden, som steg 2 av att avgifta mitt hår (Steg 1 var att sluta färga det, för ett par år sedan). Det har gått över förväntan, och nu undrar jag varför jag någonsin använt schampo över huvud taget.
Jenny (som är frisör)  berättade att det är bra att balsamtvätta håret två gånger; först med varmt vatten och sedan med svalt vatten. Det varma vattnet öppnar upp håret och släpper ut hårets egna oljor, och det svala sluter sedan porerna. Det underlättar för oss som har lätt att få fett hår, och jag insåg att jag redan gjort så automatiskt!
 
Jag surade över att jag inte har råd med att köpa ett mycket "finare" balsam, till mitt tjocka långa hår, om det inte är ordentligt drygt, bra pris och helt ekologiskt. Jenny tipsade om Medevis produkter - jag bor ju rätt nära, så det kan hända att jag kan köpa en dunk till fabrikspris! Dagen efter hade Jenny åkt förbi där och frågat. De rekommenderade att vänta lite, för att de gör nu om formulan till att bli just mer ekologisk. När det är gjort, är det dags för mig, att ta fram dunken ;). Emma rekommenderade KungMarkattas kokosolja till topparna, i stället för vax. Tydligen har Östenssons i Vadstena en LCHF-hylla med bra sådant; jag vill ha den som inte luktar, för förmycket kokosdoft så känns det som jag hamnat i en exotisk drink från 80-talet på hawaii. 
 
Ansikte
Min blogg heter ju Mindre Skit, inte Giftfri eller liknande. Det är för att jag inte utger mig för att på något sätt vara expert och renlevnadsmänniska. Min ambition är att göra lite bättre i taget. Exempelvis så byter jag hellre ut en billg rouge från HM mot en från LR, ett tyskt märke som Emma säljer. Deras produkter är garanterat paraben- och mineraloljefria, och har ambitionen att göra så rena produkter som möjligt. När denna är slut, tar jag mig en titt efter något annat, minst lika bra, eller bättre.
Både med hår och hud kom vi in på vatten. Att få tänka mer på vatten, att vatten drar ur vatten, och fett löser fett, var som en stor aha-upplevelse, som förklarat en del om hur mitt hår och hud beter sig. 
De andra fick testa mina favoriter för läpparna, handgjorda Tro och Perspektiv från Lush, och vi gick loss på LRs aloe Vera-serie.  Jag är inte duktig på att ta hand om mitt ansikte. Jag somnar alldeles för ofta med makeupen på, och smörjer mig sällan. Jag använder dock snäll ekologisk tvål från Italien, som jag hoppas väger upp det lite. Emma säger dock att huden i ansiktet fungerar annorlunda än på övriga kroppen, då den utsätts på ett annat sätt. Jag har prövat en rengöringskräm men får inte till rutinen, så nu har jag beställt ett ansiktsvatten i stället. Hon sa att det är skönt att badda sig med, om man blir för varm över bröstet en sommardag med. man blir ju mycket piggare av sådant, så hoppas det blir bra! Jag har också fått låna en BB cream att testa. Jag känner mig vilse i foundationjungeln; vill ha rätt täckande och jämnt, men utan nanopartiklar, och kemikalier. Testat MÅ förut, men det blev som gummismulor på huden, så det höll inte. Alla tips är välkomna!
 
Munhygien
De flesta av oss, använde fortfarande vanlig tandkräm med fluor och övriga kemikalier. Där hade jag en del att komma med, då jag varit fluorfri med min auruvediska neemtandkräm i flera år, och vet vikten av att byta tandkräm. Speciellt nu när det kommer larmrapporter hur klassisk tandkräm skadar sperma och annat, hos de som använder den. Jag har ju tänkt byta till aloe vera-tandkräm, så vi passade faktiskt på alla, att beställa varsin!
Sedan peppades det för oilpulling med kokosolja, något jag känner att jag behöver, men ännu inte förmått mig till. Jag sätter hoppet till den neutrala kokosoljan jag ska till att skaffa!
 
#MindreSkit - tjejkväll
Jenny bjöd på egengjort fröknäcke, jag hade med ekologiska ostar, örter och sallad från trädgården, och Elsa bjöd på lite plock. Jenny hade med sin bäbis Viktor som cirkulerade mellan oss runt bordet, och humören blev på topp! Kan det vara så, att jakten på det naturliga i vardagen, också speglar längtan efter naturlighet emellan oss? Ta chansen du också, och bjud in några vänner som kanske inte setts förr, och dela erfarenheter, tips och goda idéer. Tillsammans blir vi starkare och världen bättre.

Tack mina vänner för att ni finns.
 
// Anneli
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Anneli Vitterskog

33 år, Försöker på de sätt jag kan, göra världen till ett bättre ställe. Har bott från Härnösand i Norr till Göteborg i Söder och har landat mjukt nu på den Östgötska slätten. Tycker om färg och form, naturen, min sambo Tommy och eldsjälar i allmänhet :)

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela